Als u toe bent aan een nieuw gebit. Of dit nu een partiële prothese, immediaatprothese, kunstgebit, klikgebit op implantaten, aanpassingen of reparatie betreft, zit u bij Tandprothetische Praktijk Hagen B.V. goed. U kunt na de behandeling weer klachtenvrij lachen, spreken eten en drinken.
-
Partiële prothese (plaatje/frame)
Neem contact opFunctieherstel met een gedeeltelijk kunstgebit
Als u nog een aantal tanden en kiezen hebt, maar niet voldoende om goed te kunnen eten en praten, kunt u ook voor een gedeeltelijk gebit kiezen. Ook als het restgebit niet stabiel is, er kiezen van de bovenkaak uit gaan zakken of als de beet heel ongelukkig is zonder vervanging van de getrokken kiezen, is een gedeeltelijk kunstgebit een manier om de beet te herstellen en daarmee niet alleen het restgebit te beschermen, maar ook de functie te herstellen. Zo kunt u weer normaal eten, praten en lachen.Er zijn verschillende mogelijkheden:
Een gedeeltelijk kunstgebit van kunsthars
Een volledig kunstgebit is gemaakt van tandvleeskleurig kunsthars en kunsthars of porseleinen tanden. Een gedeeltelijk kunstgebit of ’plaatje’ wordt op dezelfde manier gemaakt, alleen met ’gaten’ waar de eigen tanden nog staan. Afhankelijk van de hoeveelheid en de plaats van het restgebit, kan dit stevig vastzitten omdat het aan de binnenkant (verhemelte of tongzijde) tegen de andere tanden en kiezen aan zit. Soms zijn er nog weinig eigen tanden en kiezen en dan heeft het niet de vastzuigende werking van een volledig kunstgebit. Er kan dan met een gebogen metalen haakje om de kiezen iets meer houvast gemaakt worden, maar dit kan ook de kiezen beschadigen als ze te veel schuren. Een gedeeltelijk kunstgebit heeft dus als nadeel dat het niet zo goed is voor de eigen tanden en kiezen en dat er vaak veel plaque en tandsteen ontstaat langs de tandhalzen. Een ander nadeel is dat er op het verhemelte ook een plaat zit, net als bij een volledig kunstgebit.Vaak is een gedeeltelijk kunstgebit van kunsthars een tussenoplossing naar een volledig kunstgebit. Groot voordeel van een gedeeltelijk kunstgebit is dat er makkelijk tanden en kiezen bijgezet kunnen worden, als er later nog getrokken moet worden. Zo groeit u langzaam naar een volledig kunstgebit toe en dat is vaak prettiger dan ineens alles te laten trekken.
Een gedeeltelijk kunstgebit of frameprothese
Een andere mogelijkheid is een frameprothese. Dit is ook een gedeeltelijk kunstgebit maar heeft een metalen basis, waar het tandvleeskleurig kunsthars aan vastzit. Aan deze metalen basis zitten ’klammers’, metalen haakjes die om de eigen kiezen zitten. Deze klammers zijn helemaal naar de vorm van de kiezen gegoten en passen dus heel nauw. Ze schrapen niet en zullen dus geen beschadigingen maken. Een frameprothese zit over het algemeen goed vast. Omdat deze vorm van een gedeeltelijk kunstgebit een volledige metalen basis heeft, is er geen plaat nodig op het verhemelte. Een smalle en dunne metalen brug of ring op het verhemelte geeft veel meer comfort dan een volledige plaat. Daarbij blijven geen voedselresten achter waardoor er veel minder plaque en tandsteen zal ontstaan. Een frameprothese, in tegenstelling tot een gedeeltelijk kunstgebit, heeft behoud van de rest van de tanden en kiezen als doel. Een nadeel is dat het bij een frameprothese moeilijk is kiezen bij te plaatsen, maar dat kan wel.
-
Immediaatprothese (NOODPROTHESE NA HET TREKKEN VAN DE TANDEN EN/OF KIEZEN)
Neem contact opOp basis van een röntgenfoto van uw mondsituatie ontvangt u advies over uw tanden en kiezen. Bij uw vervolgafspraak maken we een afdruk van uw tanden en kiezen en zetten we deze om naar een gipsmodel voor een noodprothese. Hierbij houden we zoveel mogelijk rekening met uw wensen betreffende kleur, stand en model van de tanden. Wanneer de noodprothese klaar is, worden de nodige tanden en/of kiezen getrokken. Hierna wordt direct de noodprothese geplaatst. Aanvankelijk dient deze tevens als drukverband om de wonden te beschermen, en u loopt niet zonder tanden. Na drie maanden vullen we de prothese voor u op zodat deze passend blijft, en weer drie maanden later kunnen we de definitieve prothese aanmeten.
-
DE VOLLEDIGE PROTHESE OF KUNSTGEBIT
Nieuwsgierig wat wij voor u kunnen betekenen?U krijgt een volledige prothese of kunstgebit als al uw tanden en kiezen getrokken zijn. Een kunstgebit ligt los in de mond en is dus uitneembaar. Er zijn bijna drie miljoen volledige prothesedragers in Nederland.
Hoe werkt het?
Door het speeksellaagje tussen het kunststof van de prothese en uw tandvlees zuigt het kunstgebit, dat precies op maat is gemaakt, zich vast in de mond. Het op maat maken is in een beweeglijke mond niet altijd eenvoudig. Een deel van de prothesedragers ondervindt dan ook problemen. Vaak betreft dit het ondergebit omdat het draagvlak van de kaak hier veel kleiner is. Dankzij implantaten kan met behulp van een klikgebit vaak toch een goede oplossing geboden worden.
Omdat elke mond en kaak anders is, wordt uw prothese speciaal op maat gemaakt. Om de kauw- en spreekfunctie met de prothese te herstellen wordt een aantal stappen (4 tot 6) doorlopen, waarbij ook het cosmetische eindresultaat een belangrijke rol speelt.
Hoe wordt een kunstgebit gemaakt?
De eerste afdruk
Om een kunstgebit te maken, zal eerst een afdruk met standaardlepels en een stug aangemaakt afdrukmateriaal (alginaat) gemaakt worden. Het is belangrijk dat in deze afdruk de overgang van kaak naar de wang (omslagplooi) staat. Van deze afdruk wordt in het tandtechnisch laboratorium een gipsmodel gemaakt, waarop van kunststof een individuele lepel wordt vervaardigd. Met deze voor de mond van de cliënt op maat gemaakte lepel wordt de precisie-afdruk genomen. Hierna wordt de individuele lepel voorzien van een laagje harde was die de overgangen goed markeert en de spieraanhechtingen aangeeft. Daarna wordt een licht vloeibaar (siliconen) afdrukmateriaal gebruikt voor de definitieve afdruk. De mond- en wangspieren worden tijdens het uitharden gemanipuleerd, (muscle trimming), om de meest gebruikte bewegingen te imiteren en de randen van de uiteindelijke prothese aan te geven.Beetbepaling
Van de individuele afdruk worden door de tandtechnicus opnieuw gipsmodellen gemaakt waarop een set beetplaten gemaakt wordt die de relatie tussen uw onder- en bovenkaak vastleggen en helpen bepalen waar uiteindelijk de tanden en kiezen komen te staan. Op dit moment wordt ook gekeken naar de kleur en de vorm van uw nieuwe tanden bepaald.
Passen in was
Hierna wordt een pasprothese gemaakt waarmee wordt gekeken of de beetregistratie goed is en of de uitgezochte tanden mooi passen bij het uiterlijk. Als iedereen tevreden is, wordt de prothese omgezet naar kunststof en glad afgewerkt waarna de prothese geplaatst wordt.
-
KLIKGEBIT OP IMPLANTATEN
Neem direct contact met ons opDe meest voorkomende vorm van implantologie in Nederland is die
waarbij aan een totaal loszittende onderprothese weer houvast wordt gegeven: het zogenoemde klikgebit op implantaten. Een veelvoorkomend probleem van de onderprothese is dat deze door het sterke slinken van de kaak in de loop van de tijd steeds losser gaat zitten. Hierdoor komt de hoofdzenuw in de onderkaak steeds meer naar het oppervlak zodat de bewegingen van de prothese pijn kunnen doen. Zo erg zelfs dat het normale functioneren, zoals eten en spreken ermee belemmerd wordt. Om die reden wordt de klikprothese op implantaten vaak door de verzekeraar geheel vergoed.
In onze praktijk gaan we meestal uit van twee implantaten met daarop een metalen staafje (ook wel steg genoemd). Op die steg klikt de prothese door middel van een clipje vast (ruiter genoemd). Natuurlijk kunt u het kunstgebit zelf uitnemen om deze te reinigen. Soms is het echter nodig een volledig implantaat-gedragen prothese te maken op drie of vier implantaten omdat er specifieke problemen zijn die een goed resultaat met twee implantaten in de weg staan.
Tegenwoordig worden er ook steeds vaker implantaten in de bovenkaak geplaatst. Door de slechtere kwaliteit van het bot in de bovenkaak en een andere wijze waarop de prothese op de kaak aansluit, zijn er in de bovenkaak altijd minimaal vier of meer implantaten nodig. Omdat de bovenkaak door uitbreidingen van neusbijholten soms helemaal hol is, is het niet altijd zomaar mogelijk implantaten te plaatsen. Wat we inmiddels wel weten is dat implantaten, waar ook in de kaak, een enorme verbetering van de levenskwaliteit kunnen geven.
De procedure voor een prothese op implantaten
Het maken van een prothese op implantaten kost tijd. De hele procedure beslaat vanaf het eerste moment van implanteren ongeveer elf weken. Deze periode bestaat uit zes weken ingroeifase en uit vijf weken voor het vervaardigen van de prothese. Voor het implanteren en vervaardigen van een klikgebit in de bovenkaak geldt een langere termijn. Praktijk Hagen hanteert een ingroeifase van zes weken om een zo goed mogelijk slagingsresultaat te hebben. Een kortere ingroeifase vergroot het risico van het afstoten van de implantaten. Uw oude prothese wordt aangepast, zodat u deze in de ingroeifase kunt blijven dragen.
Consult
Als implantaten bij u noodzakelijk zijn, verwijst Praktijk Hagen u door naar de implantoloog die tevens gevestigd is binnen onze praktijk. Tijdens dit consult wordt bekeken of implanteren mogelijk is. Deze beoordeling vindt plaats aan de hand van een gesprek, een mondonderzoek en met aanvullende röntgenfoto’s. Het kan ook zijn dat uw specifieke klachten niet op te lossen zijn door een prothese met implantaten, maar dat u gewoon met een volledig kunstgebit geholpen kan worden. Als onze implantoloog vindt dat een prothese op implantaten een goede oplossing is, vraagt hij deze behandeling aan bij uw zorgverzekeraar. Dit kan een aantal weken duren. De hele procedure – de foto, de aanvraag, het implanteren en het maken van het nieuwe ‘klikgebit’– vindt plaats in onze praktijk.
Uw prothese op implantaten
Nu kan het ‘klikgebit’ gemaakt worden. Op de implantaten wordt een metalen staafje vastgeschroefd, waarop het nieuwe kunstgebit vastgeklikt wordt. Vandaar de term ‘klikgebit’.
-
Aanpassingen
Bel ons directUw kunstgebit herstellen met een rebasing
Als uw gebit niet meer goed past, kan dit eenvoudig hersteld worden. Een goede pasvorm is erg belangrijk voor het draagcomfort en het zorgt ervoor dat u geen voedselresten onder uw gebit krijgt, geen drukplekken hebt en dat het gebit goed op zijn plaats blijft zitten. Als uw gebit goed past, hebt u ook minder kans op een breuk.Wanneer uw gebit niet meer goed past, hebt u op de punten waar het gebit nog wel contact heeft, een te grote druk. Dit is pijnlijk en het gebit kan breken. Van uw kunstgebit kan de volledige basis vernieuwd worden. Dit heet een rebasing van de prothese. Omdat uw kaken altijd blijven slinken, ook al gaat dat langzaam, zal na ongeveer twee jaar in de meeste gevallen de pasvorm niet meer optimaal zijn en moet uw kunstgebit een rebasing ondergaan.
Het is verstandig uw kunstgebit minimaal éénmaal per twee jaar te laten controleren door uw tandprotheticus, ook als u geen klachten of problemen hebt. Het slinken van de kaken gaat namelijk zo onopgemerkt dat u het in eerste instantie niet merkt. Ga daarom regelmatig terug voor controle (controle is bij Praktijk Hagen gratis).
Hoe werkt een rebasing?
Wij herstellen uw kunstgebit door met uw oude gebit als afdrukmal een afdruk in de mond te nemen. Hiervoor wordt meestal een rubberachtig materiaal gebruikt. Als u afdrukken nemen (happen) vervelend vindt omdat u het gevoel hebt dat het afdrukmateriaal in uw keel loopt, hoeft u hier met een rebasing niet bang voor te zijn. Er is maar heel weinig afdrukmateriaal nodig, dus er zal bijna niets naar achteren lopen. We herstellen de hele basis van uw kunstgebit. Meestal duurt het een volledige dag voordat u uw gebit weer kunt ophalen.
-
REPARATIES
Neem contact opUw kunstgebit herstellen na een breuk
Als uw gebit gebroken is, kunt u bij ons terecht om deze te laten repareren. Ook als er maar een klein stukje van af is, is het raadzaam om langs te komen. Scherpe randen of een verminderd houvast kunnen vervelende klachten geven. Als het breukvlak door de basis van het gebit gaat, is het mogelijk dat er een vervolgafspraak met u gemaakt wordt om de pasvorm van uw prothese te beoordelen. Een rebasing behoort na beoordeling tot de mogelijkheden.Een breuk in uw kunstgebit herstellen met secondelijm is niet verstandig. Superlijm en secondelijm gaan een chemische reactie aan met de kunsthars en dan wordt het kunstgebit herstellen een lastige klus. Bovendien vervalt de garantie op de prothese als u zelf de reparatie probeert uit te voeren.
Veelgestelde vragen (faq)
-
Verzorging van uw nieuwe kunstgebit
Wat u moet weten over uw nieuwe kunstgebit
U hebt een nieuw kunstgebit dat prachtig oogt en comfortabel draagt: een waar kunstwerk eigenlijk. Om die lach die gezien mag worden ook te behouden, is het verstandig om onderstaande tips en informatie door te lezen. -
Maak uw kunstgebit goed schoon
Het is belangrijk dat u uw nieuwe kunstgebit na iedere maaltijd goed schoonmaakt. Na een paar uur dragen komen er, net als bij natuurlijke tanden, voedselresten en bacteriën op uw kunstgebit. Bovendien kan een kunstgebit verkleuren door nicotine, thee, wijn, enzovoort. U kunt uw kunstgebit schoonmaken met een protheseborstel en wasmiddel, of met een speciaal prothesereinigingsmiddel. Gebruik nooit heet water of agressieve schoonmaakmiddelen, zoals vloeibaar schuurmiddel, bleekwater of tandpasta.
Tip:
Voorkom schade. Als u uw kunstgebit boven een wastafel schoonmaakt, kunt u voordat u begint, een laagje water in de wastafel laten lopen. Zo voorkomt u schade als het kunstgebit valt. -
Masseer uw kaken regelmatig
U houdt uw kaken in betere conditie als u elke keer na het schoonmaken van uw kunstgebit, het tandvlees van uw boven- en onderkaak reinigt. Dit kunt u het beste doen met een zachte tandenborstel. Zo masseert u ook uw kaken, wat de doorbloeding bevordert.
-
Doe ’s nachts uw kunstgebit uit
Doe uw kunstgebit, in ieder geval het ondergebit, ’s nachts uit. Het inhouden van het kunstgebit kan leiden tot verminderde doorbloeding van het slijmvlies. Hierdoor slinkt het bot van de onderkaak sneller. Het gevolg is dat uw kunstgebit niet goed meer past en gaat irriteren.
-
De tandprotheticus helpt bij ongemakken
Uw kunstgebit is met alle aandacht speciaal voor u gemaakt door uw tandprotheticus. Maar het zijn natuurlijk niet uw eigen tanden; uw kunstgebit blijft een vervanging. Daarom kunnen zich in de indraagperiode problemen voordoen. U hoeft u hierdoor niet te laten ontmoedigen, vaak lost het zich vanzelf op. Uiteraard kan uw tandprotheticus u bij een ongemak ook helpen.
-
Moeilijk spreken
Na plaatsing van uw kunstgebit kunt u tijdelijk wat spraakmoeilijkheden ondervinden. Dit is vaak een kwestie van gewenning. Als u hier last van hebt, raden wij u aan extra te oefenen op woorden en klanken waar u moeite mee hebt.
-
Moeizaam eten
In het begin kan eten moeizaam gaan. Om te wennen aan het eten met een kunstgebit kunt u het beste beginnen met voorzichtig eten, bijvoorbeeld kleine hapjes. In het algemeen geldt dat u met een kunstgebit geen extreme dingen kunt doen. U kunt dus beter niet uw mond wijd openen of uw tong te ver uitsteken.
-
Veranderde smaak
In het begin kan uw smaak een beetje veranderen. Na verloop van tijd herstelt dit zich vanzelf.
-
Meer of minder speeksel
De speekselvorming raakt door een nieuw kunstgebit wel eens in de war. U kunt een droge of juist te vochtige mond krijgen. Dit gaat vanzelf weer over.
-
Hoe lang gaat een kunstgebit mee?
De verantwoorde levensduur van een kunstgebit is vijf tot acht jaar. Dit kan individueel heel verschillend zijn. Bij sommige gevallen gaat het kunstgebit wat langer mee. Zodra uw kunstgebit los gaat zitten of pijn gaat doen, is het verstandig om contact op te nemen. Vaak kan de pasvorm met een nieuwe basis(voering) hersteld worden. Laat uw kunstgebit in elk geval minimaal éénmaal per twee jaar controleren. Hiervoor krijgt u automatisch een oproep. Een controle is volkomen gratis.