U gaat een prothese of kunstgebit dragen: dit is alles wat u moet weten

Gaat u voor het eerst een kunstgebit dragen, dan heeft u allicht allerlei vragen. In deze blog proberen we de belangrijkste weetjes voor u op een rij te zetten. Op de website van Tandprothetische Praktijk Hagen in Schoonhoven, Krimpen aan de IJssel en Rotterdam kunt u deze informatie in meer detail lezen, of neem contact met ze op voor meer informatie.

Onderhoud van het Kunstgebit
Het onderhouden van uw kunstgebit of prothese zorgt ervoor dat het langer meegaat. Tevens zorgt het ervoor dat u gaan last krijgt van vervelende geurtjes in uw mond. Reinig uw gebit of prothese dagelijks door het te poetsen met een speciale protheseborstel en -reinigingsmiddel. Week het gebit of de prothese regelmatig in een speciaal weekmiddel en verwijder vlekken met whiteningtabletten voor protheses en kunstgebitten. De speciale kunsthars waar het gebit van is gemaakt is gevoelig voor agressieve schoonmaakmiddelen, zoals chloor en allesreiniger, gebruik dus altijd speciale reinigingsmiddelen voor uw prothese of kunstgebit.

U krijgt een volledig kunstgebit, hoe werkt dit?
Door het speeksellaagje tussen het kunststof van de prothese en uw tandvlees zuigt het kunstgebit zich vast in de mond (retentie). De prothese heeft een zodanige vorm dat deze goed past bij de anatomie van de kaken en de mondspieren. Omdat elke mond en kaak anders is, wordt voor u een prothese speciaal op maat gemaakt aan de hand van een afdruk van uw mond. Het cosmetische eindresultaat is ook een belangrijke factor en alles tezamen maakt dat de Tandprotheticus zeer nauwkeurig werkt om deze functies bij u te herstellen.

Wat is een klikgebit en hoe werkt dit?
De meest voorkomende vorm van implantologie in Nederland is die waar aan een totaal loszittende onderprothese weer houvast wordt gegeven: het zogenoemde klikgebit op implantaten. Het probleem van de onderprothese is, dat die door het sterke slinken van de kaak in de loop van de tijd steeds losser gaat zitten. Om dit te voorkomen wordt een prothese op implantaten gemaakt. Het proces duurt wat langer dan een volledig kunstgebit – ongeveer elf weken – maar heeft meer comfort als resultaat.

Wat is een partiële prothese?
Als u nog een aantal tanden en kiezen hebt, maar niet voldoende om lekker te eten en praten, kunt u een gedeeltelijk prothese nemen. Ook als het restgebit niet stabiel is, er kiezen van de bovenkaak uit gaan zakken of als de beet heel ongelukkig is zonder vervanging van de getrokken kiezen is een gedeeltelijk kunstgebit een manier om de beet te herstellen en daarmee niet alleen het restgebit te beschermen, maar ook de functie te herstellen. Zo kunt u weer normaal eten, praten en lachen. Vraag de experts bij Tandprothetische Praktijk Hagen in Schoonhoven, Krimpen aan de IJssel en Rotterdam om meer informatie.

Past uw gebit niet goed meer?
Als de pasvorm van uw gebit niet meer goed is, kan uw tandprotheticus dit eenvoudig aan uw kunstgebit herstellen. Een goede pasvorm is belangrijk voor het draagcomfort doordat u geen voedselresten onder het gebit krijgt, geen drukplekken heeft en het gebit goed op zijn plaats blijft zitten. Als uw gebit goed past zult u ook minder kans hebben op breuk.

Meer informatie leest u op de website van Tandprothetische Praktijk Hagen in Schoonhoven, Krimpen aan de IJssel en Rotterdam of neem direct contact met ze op door te bellen.