Onderhouden van uw kunstgebit: hoe doet u dat?

Gaat u voor het eerst een nieuw kunstgebit dragen? Dan is het belangrijk om u goed te informeren over het onderhoud van het kunstgebit. Bij goed onderhoud gaat uw kunstgebit veel langer mee en heeft u er dus langer plezier van. In deze blog leggen we uit waar u op moet letten bij het onderhoud en hoe u het kunstgebit het beste reinigt.


Waar moet ik op letten?

Een  kunstgebit is een prothetische voorziening in uw mond, wat betekent dat er makkelijk vuil onder kan blijven zitten. Dat kan leiden tot bijvoorbeeld een slechte adem, maar ook het kunstgebit zelf kan er sneller door gaan slijten. Vooral als u kleefpasta gebruikt om uw kunstgebit vast te maken, is het erg belangrijk het kunstgebit dagelijks goed te reinigen om deze negatieve gevolgen te voorkomen en uw kunstgebit zo lang mogelijk mee te laten gaan. Hieronder leggen we uit hoe u dit het beste kunt doen.

Hoe reinig ik mijn kunstgebit het beste?

Om uw kunstgebit goed te onderhouden, is het belangrijk hem te reinigen. Dit doet u allereerst door hem dagelijks goed schoon te maken, maar daarnaast kunt u nog meer dingen doen om uw kunstgebit zo goed mogelijk te verzorgen.

De dagelijkse reiniging
Bij het dagelijks reinigen volstaat het om uw kunstgebit te poetsen. Dit verschilt wel een klein beetje van hoe u uw eigen tanden in het verleden poetste. Omdat u het kunstgebit uit uw mond kunt halen, kunt u overal makkelijker bij en is het ook mogelijk om een wat grotere borstel te gebruiken, wat het werk vereenvoudigt. Er zijn hiervoor speciale protheseborstels beschikbaar. Ook is het belangrijk dat u een poetsmiddel gebruikt dat speciaal is ontworpen voor het reinigen van kunstgebitten. Reinigers zoals die van Corega of Ecosym zijn zacht genoeg om de kunsthars van dhet kunstgebiet niet te beschadigen. Een druppeltje afwasmiddel kan dienen als plaatsvervanger.

Aanvullende reiniging
Naast het dagelijks onderhoud kunt u uw kunstgebit nog aanvullend onderhoud geven. Zo is het aan te raden het kunstgebit regelmatig te laten weken in een waterbadje met een speciaal reinigingsmiddel van Ecosym. Zo weekt u al het vuil makkelijk los, worden bacteriën gedood en kunt u na het weken uw kunstgebit eenvoudig schoonborstelen.

Na verloop van tijd kunnen er natuurlijk altijd vlekken ontstaan op het kunstgebit. Ook hiervoor zijn speciale reinigers te koop. Als plaatsvervanger kan men het kunstgebit in natuurazijn verdunt met water laten weten. Als de vlekken hardnekkiger zijn, kunt u altijd bij Tandprothetische Praktijk Hagen in Krimpen aan de IJssel, Rotterdam en Schoonhoven langskomen om uw kunstgebit in een ultrasoon grondig te laten reinigen.

Als u meer vragen heeft, neem dan gerust contact op met de professionals bij Tandprothetische Praktijk Hagen in Krimpen aan de IJssel, Rotterdam en Schoonhoven.